Mănâncă verde și bucură-te de tinerețe prelungită! Un grup de cercetători de la Universitatea Iowa a descoperit că merele verzi (cu tot cu coajă) și roșiile necoapte (verzi) pot reduce îmbătrânirea musculaturii și pierderea de masă musculară la bătrânețe.
Potrivit cercetătorilor, oamenii care consumă mere verzi și gogonele cel puțin 2 luni beneficiază de efectele acestora, care sunt atribuite compușilor chimici foarte puternici tomatină și acid ursolic, prezenți în gogonele și coaja mărului verde.
Alterarea genetică este cauzată de o proteină numită ATF4, dar cercetătorii au arătat că tomatina și acidul ursolic pot diminua semnificativ activitatea acesteia, respectiv deteriorarea musculară și îmbătrânirea. Acești compuși pot preveni degradarea musculară.
Potrivit cercetătorului Cristopher Adams, profesor de medicină internă, tomatina și acidul ursolic au un potențial imens în tratarea atrofiei musculare la bătrâni.
În plus, prin diminuarea activității ATF4, tomatina și acidul ursolic permit mușchilor scheletici să se recupereze, să se refacă dupa ”trauma” efectelor îmbătrânirii. Adams, împreună cu echipa sa de experți, speră ca rezultatele studiului să dezvăluie factorii care determină îmbătrânirea.
De ce este specială mâncarea verde?
Gogonelele conțin tomatină, un alcaloid care distruge celule canceroase. Roșiile se folosesc de această substanță pentru a distruge bacteriile și virușii, insectele și fungii. Cercetătorii au descoperit că extractul de roșii verzi poate inhiba celulele canceroase din colon, sân, ficat și stomac. O roșie verde este, de asemenea, o sursă bogată de vitamine (vitamina C, A, K, complexul de vitamine B), minerale, antioxidanți, proteine și fibre.
Aceste roșii ajută în prevenirea îmbătrânirii premature și protejează sistemul imunitar. Vitamina C facilitează absorbția fierului în organism, de aceea consumul de legume verzi aduce un mare avantaj în combinație cu surse de fier, cum ar fi: carne, spanac, pește.
Merele verzi oferă numeroase beneficii comparativ cu cele roșii. Cel mai semnificativ beneficiul este considerat aportul de fibre, care ajută în funcționarea normală a tranzitului intestinal. Datorită ajutorului adus în normalizarea procesului digestiv, acestea ajută în prevenția cancerului de colon. De asemenea, fibrele din merele verzi reduc nivelul de colesterol. Merele verzi ajută în cazurile de diaree sau consipație.