O femeie de 22 de ani din Anglia a crezut că a orbit la un ochi. Tot timpul a văzut bine cu ochiul stâng. Dar, în unele nopți, avea problem cu ochiul drept. Tot ce putea vedea cu el erau forme vagi în cameră.
La început, sa întâmplat de două sau trei ori pe săptămână. Apoi a început să se întâmple în fiecare noapte. Când sa dus la doctor, vederea ei părea normală. La fel și scanările creierului. Femeia era îngrijorată, nu înțelegea ce s-a întâmplat cu vederea ei.
În același timp, o altă femeie a observat același lucru. În unele dimineți își pierdea vederea într-un singur ochi timp de până la 20 de minute. De multe ori se speria atât de tare încât ajungea la camera de urgență.
Pierderea vederii într-un singur ochi poate fi un semn că o persoană are un accident vascular cerebral. De aceea uneia dintre femei i-a fost prescris cerebrolysin, iar cealeilalte i s-a făcut un tomograf la creier. De asemenea, mai poate semnala un nerv optic comprimat.
După investigații suplimentare, cercetătorii, scriind în The New England Journal of Medicine, cred că problema este mult mai simplă. Ei numesc afecțiunea „orbirea smartphone-urilor”.
„Ei se uitau la telefoanele lor inteligente în timp ce aveau un ochi acoperit pentru că se aflau în pat”, spune Omar Mahroo, oftalmolog la Moorfields Eye Hospital din Londra și autor al scrisorii.
Prima pacientă avea obiceiul de a privi la smartphone-ul ei înainte de a adormi. Se culca pe partea stângă și privea ecranul în primul rând cu ochiul drept. Ochiul stâng era adesea acoperit de pernă.
Cealaltă pacientă, care era în vârsta de 40 de ani, avea probleme similare când se trezea dimineață, înainte de răsăritul soarelui, și verifica știrile de pe smartphone-ul său, înainte să se ridice din pat. Se petrecea de aproape un an, de când și-a rănit corneea. Dar, în același timp, a cumpărat un iPhone.
În ambele cazuri nu s-a întâmplat nimic grav, spune Dr. Mahroo. Doar că o retină a fost adaptată la lumină, iar cealaltă la întuneric.
Retina are capacități uimitoare pentru că se poate adapta la o mulțime de nivele diferite de lumină, probabil mai bine decat orice aparat de fotografiat „, spune el. „Poate să își reducă sensibilitatea, astfel încât atunci când ești pe plajă sau în zăpada strălucitoare, poți vedea în continuare relativ bine”. În întuneric, pe un cer senin, se poate ajusta pentru a detecta puncte de lumină extrem de slabe, îndepărtate, precum stelele de pe cer.
Retina se reglează în mod constant când cineva părăsește o cameră și intră în alta ceva mai slab luminată sau intră în interior după ce a fost în aer liber. Dar acești pacienți au prezentat un scenariu rar în care această schimbare ar fi efectiv vizibilă.
Iată cum se întâmplă: Lumina face ca pigmentul în celulele în formă de tijă să schimbe forma, ceea ce schimbă curentul electric care rulează către un alt set de celule, ceea ce determină cât de multă substanță chimică aceste celule eliberează celulele nervoase, care trec în cele din urmă mesajul creierului.
După expunerea la o lumină puternică, poate dura până la 40 de minute pentru resetarea procesului, după care o persoană poate vedea din nou în întuneric.
Cercetătorii au cerut celor două paciente să facă un mic experiment, vizualizând smartphone-ul doar cu ochiul stâng, apoi doar cu ochiul drept în ocazii diferite. Ei și-au dat seama că ochiul temporar „orb” era întotdeauna cel care era folosit pentru a privi ecranul strălucitor. Celălalt ochi era probabil ascuns de o pernă, blocând lumina de pe ecran.
Pentru a confirma ipoteza, Mahroo și colegii săi au făcut un mic experiment despre ei înșiși. Mahroo a intrat într-o cameră întunecată și, cu un ochi acoperit, sa uitat la un smartphone timp de 20 de minute înainte de a opri ecranul. „Se simțea de fapt destul de ciudat”, spune el despre auto-experiment. „Ar fi foarte alarmant dacă nu știai ce se întâmplă”.
Apoi, el s-a conectat la un dispozitiv care a măsurat curentul care curge în fotoreceptori în retinele lui folosind electrozi. Și, cu siguranță, după lumină slabă, retina care a fost expusă ecranului a durat mai mult pentru a se adapta la noile setări de lumină.
Retina este ca un mini-creier în ochiul nostru, si încă încercăm să înțelegem ce se întamplă acolo, spune Mahroo, care studiază cascada de comunicare celulara care se întâmplă în mod constant între retină și creier.
Mahroo spune că de când el și colegii săi au făcut descoperirea, mulți alți pacienți au spus că au experimentat cu privire la pierderea vederii din cauza utilizării de smartphone-uri.
Deci, nu ar trebui să privești ecranul unui telefon cu un singur ochi într-o cameră întunecată? „Nu stim despre efecte negative”, spune Mahroo, dar poți să tragi o sperietură zdravănă.
”E ca și cum ai purta un plasture pentru ochi – el permite ca ochiul acoperit să fie într-o stare constantă de întuneric, care păstrează celulele tijei în acel ochi la sensibilitatea lor maximă, ceea ce noi numim << întuneric adaptat>>, spune Mahroo. „Deci pur și simplu purtând un patch de ochi în lumină puternică și apoi în întuneric, trecând la celălalt ochi, ar trebui, teoretic, să vedem bine în întuneric”.