Dieta conștientă

Cu accent pe concentrarea asupra alimentelor, o alimentație conștientă poate fi cea mai bună dietă. Dacă termenul „mâncare conștientă” reprezintă meditația pe o farfurie de verde crud, nu sunteți singuri. Adevărul este că mâncarea conștientă este mult mai mult de atât. De fapt, este una dintre cele mai bune diete.

În medie, oamenii petrec două ore și jumătate pe zi mâncând, conform unui raport al USDA, dar mai mult de jumătate din acel timp facem și altceva. Ceea ce duce la consumul fără minte și la „lipsa de conștientizare a alimentelor consumate – care pot contribui la epidemia națională de obezitate și la alte probleme de sănătate”, spune Dr. Lilian Cheung, nutriționist și lector la Harvard T.H. Chan, Școala de Sănătate Publică.

Mâncarea conștientă este practica concentrării asupra alimentelor consumate – de la ce alegi în magazin, până la modul în care le consumi. Mentalitatea este deseori descrisă ca un sentiment de a fi pe deplin prezent și viu în acest moment. A mânca cu înțelepciune este ideea de a petrece timp la masă.
Un număr tot mai mare de cercetări constată faptul că a te hrăni conștient poate ajuta la probleme legate de greutate și îi încurajează pe oameni să se îndepărteze de alimentele procesate și să facă alegeri mai sănătoase. Nu există numărătoare de carbohidrați sau calorii, dar nici o limitare a acestui fapt sau adăugarea acestuia – doar o răsucire a mentalității, o strategie mult mai ușor de menținut decât sărind peste cercurile circului dietetic.

Mănâncă atunci când ți-e foame (dar nu aștepta până nu ești mort de foame). Poate necesita o anumită practică, dar este important să găsiți acel loc dulce între a-ți fi foame și a-ți fi atât de foame încât îți vine să mănânci o oală întreagă. De asemenea, ascultați-vă corpul și aflați diferența dintre a-ți fi foame fizic și foame din punct de vedere emoțional. De exemplu, snacking-ul la locul de muncă poate avea mai mult de-a face cu plictiseala decât cu necesitatea nutrienților

Limitați distragerile
Aceasta nu înseamnă să mănânci singur în tăcere; mindful eating poate fi o experiență minunată împărtășită. Pur și simplu înseamnă că nu mâncați în fața televizorului, în timp ce conduceți, la computer, pe telefon și așa mai departe. Mâncarea în fața televizorului (sau echivalentul calculatorului) este practic distracția națională, dar gândiți-vă doar la cât de ușor încurajează consumul fără minte.

Mâncați încet, mestecați bine
Mâncarea lentă și mestecarea temeinică pot fi sfatul alimentar # 1 în analele sfaturilor privind pierderea în greutate. Nu degeaba mâncarea rapidă a fost asociată cu excesul de greutate corporală. Este nevoie de o perioadă de timp să ne simțim plini și de multe ori mergem peste acel moment când ne mâncăm mâncarea. Cum încetinim procesul? Luați mușcături mici; mesteca încet și bine; așezați ustensilele în jos și / sau luați o gură de apă între mușcături; utilizați mâna non-dominantă pentru a mânca … faceți orice pentru a vă canaliza lenea interioară.

Lăsați simțurile să savureze totul!
Cei mai mulți oameni asociază mâncarea cu doart cu gustul; și mulți mănâncă atât de „fără minte” încât papilele lor gustative nu apucă să simtă mare lucru. Mâncarea nu este un dar doar pentru gust, ci pentru mai multe simțuri. Apreciați aromele, bucurați-vă de frumusețea texturilor și a culorilor, fiți direcți și mâncați chiar cu degetele, pentru a vă face să vă distrați simțul atingerii. Prin implicarea mai multor simțuri, întreaga experiență devine mult mai satisfăcătoare.

Nu mai mânca dacă ai destul!
Problema cu mâncarea este că, prin însăși natura ei, poate fi greu să te oprești din mâncat. Mâncând încet te vei ajuta să te simți plin înainte de a mânca prea mult, dar este, de asemenea, important să fiți conștienți de dimensiunea porției și să ascultați corpul pentru că el începe, la un moment dat, să vă spună ca ați mîncat suficient. Supraalimentarea te poate face să te simți bine pe moment, dar este inconfortabil după aceea și, în general, nu este sănătoasă pentru organism. Cu puțină practică, puteți găsi echilibrul între cantitatea suficientă de mâncare și acel moment când devine prea mult.

Cumpărați cu grijă
Din punct de vedere cronologic, cumpărăturile ar trebui să ajungă în partea de sus a listei, dar în cele din urmă acest lucru este în legătură cu consumul,
Cumpărați cu grijă – cumpărați alimente sănătoase care sunt produse și ambalate în mod sustenabil – este o parte importantă a acestei practici. De ce să mănânci cu minte dacă cumperi fără minte?

Un lucru pe care îl veți descoperi, probabil, despre mâncarea conștientă este că alimentele integrale sunt mai vibrante și mai delicioase decât ați fi crezut. Între timp, oricine se concentrează cu adevărat asupra experienței de a mânca, să zicem, o pungă de snacks-uri cu brânză portocalie poate găsi totul mai puțin plăcut, odată ce culoarea neagră, degetele pătate, aroma ciudată falsă, preponderența sării și altele sunt luate în considerare trăsăturile nesănătoase. Veți începe să gravitați spre alimente mai sănătoase; și cum mâncarea conștientă devine rutină, poate doriți să extindeți acea „conștiință” dincolo de farfurie și în lume în general, asupra tuturor aspectelor vieții voastre.

„Principiile de mindfulness se aplică și mâncării conștiente, dar conceptul de alimentație conștientă depășește individul și include modul în care trăiți”.